Kirjoittamisen sietämätön keveys(kö)?

TEKSTI: PETRI LAJUNEN

Toisille kirjoittaminen ja tekstin tuottaminen on helppoa, mutta toiset joutuvat tuskastelemaan tyhjän paperin edessä. Joskus itse kukin jää tuijottamaan tyhjää paperia ja metsästämään täydellistä aloitusta. Mutta täydellistä aloitusta ei kuitenkaan välttämättä tule tai tekstiä ei synny. Mitä silloin voi tehdä? Kysyin asiaa kirjailija Anu Holopaiselta, toimittaja sekä kirjailija Tommy Pohjolalta ja kirjailija ja teatteriohjaaja Elina Kilkulta.

”Olen todella pitkällä Candy Crushissa osittain kirjoittamisen aloittamisen vaikeuden takia”

Elina Kilkku

Harva leipänsä kirjoittamalla ansaitseva jää hieromaan ensimmäistä lausetta tai etsimään sanojen sulosointuja.

”Enpä oikeastaan. Silloin alkuaikoina olin niin innoissani kirjoittamisesta, että aloittaminen ei ollut mikään ongelma,” vastaa kirjailija Anu Holopainen.

”Myöhemmin kun olen tehnyt enemmän suunnittelua sun muuta ajattelutyötä ennen varsinaista kirjoittamista, on aloittaminen ollut hankalampaa. Joskus tietysti vähän arkailee ja jahkailee aloittamisen kanssa, mutta siinä auttaa kun lähtee siitä, että vähän verryttelen aluksi ja kokeilen juttuja,” hän jatkaa.

Sen sijaan kirjoittamisen aloittamisen vaikeus on tuttua myös kirjoittamisen ammattilaisille. Työ kuin työ ei ole aina mukavaa tai helppoa. Välillä se on sitä itseään eli työtä ja pakko on paras muusa. Tämän allekirjoittaa myös Elina Kilkku.

”Kaikki tekstithän on mestariteoksia ennen kuin ne aloittaa. Se on yksi syy, miksi työn aloittamista tulee vähän välteltyä. Olen todella pitkällä Candy Crushissa osittain kirjoittamisen aloittamisen vaikeuden takia,” Kilkku sanoo.

Toimittajana pitkän leipätyön tehnyt Tommy Pohjola ei ole törmännyt siihen, että teksti ei vain lähtisi syntymään.

”En tosiaan muista kokeneeni tällaista totaalista black outia. HBL:ssä toimittajana usein tuntui, että deadline on koko ajan eli siihen ”paineeseen” tottui ,” hän sanoo.

Mutta, jos aihe ei ollut tuttu, oli Pohjolallakin vaikeat hetkensä.

”Kirjoittaminen tai sen aloittaminen on aina vaikeampaa, kun aihe on vieras. Mitä tutumpi aihe, sen helpompaa on etsiä tietoa, hankkia haastateltavia ynnä muuta ,” hän sanoo.

Mikä neuvoksi, kun teksti ei synny?

”En oikeastaan ole koskaan jäänyt jumiin täydellisyydentavoitteluun. Se liittyy enemmän siihen lievään vastenmielisyyden tunteeseen kun pitää kajota mielessä täydelliseltä vaikuttavaan ideaan,” sanoo Elina Kilkku.

Joskus tulee tilanteita, jossa teksti tai tarina ei solju eteenpäin niin kuin haluaisi. Kirjoittajakolmikolta löytyy onneksi vinkkejä tilanteisiin. Toiset vinkit ovat perinteisempiä kuin toiset. Silti kyse on ennen kaikkea kärsivällisyydestä ja pitkäjänteisyydestä.

”Julia Cameronin luovuusoppaista olen oppinut hyvän periaatteen: keskity määrään, älä laatuun. Kaikkea ehtii muokata myöhemmin. Tekstin tuottamisen käyntiin saaminen on tärkeintä. Sekin on helpottanut, että olen hyväksynyt sen, että vaikka rakastan kirjoittamista, vaikeus ja hankaluus ovat osa prosessia,” sanoo Elina Kilkku.

Joskus tauko kirjoittamisesta tekee hyvää. Se, että unohtaa sen, mitä on tekemässä hetkeksi ja tekee jotain, mikä saa ajatuksen muualle.

” Mä luulen, että on paras nukkua yön yli mikäli suinkin mahdollista. Siis jos tuntuu, että nyt ei lähde kirjoituskone millään naksuttamaan. Uni on nimittäin aivoille hyvä juttu. Joskus sitten on vain aivan pakko vääntää kasaan jotain. Tässä kohtaa auttanee kokemus, tunne ja tieto siitä, että kyllä tästä jotain tulee,” sanoo Tommy Pohjola.

Välillä eteenpäin ei pääse kuin kirjoittamalla. Ei auta muuta kuin kääriä hihat ja ryhtyä hommiin.

”Ja se on taivahan totuus, että kirjoitusblokki ei lähde kuin kirjoittamalla. Temppu on siinä, miten saa huijattua itsensä kirjoittamaan,” sanoo Anu Holopainen.

Toinen, minkä Holopainen on huomannut kohdallaan toimivaksi on vertaistuki.

”Toinen hyvä apu on saada tsemppikaveriksi toinen kirjoittaja – sovitaan yhdessä päivätavoite, ja tuotokset on raportoitava säntillisesti joka päivä,” hän sanoo.

Globaalisaatio on tunkeutunut kirjoittajienkin maailmaan. Vertaistukea voi löytää myös verkosta.

”Sitten on Nanowrimo, joka toimii ihmeen hyvin. Mutta se on vain yksi kuukausi vuodessa,” Holopainen vinkkaa.

Nano, mikä?

National Novel Writing Month, marraskuinen maailmanlaajuinen kirjoittajatapahtuma netissä,” Holopainen sanoo.

Aloittelevalle kirjoittajalle on ehkä lohdullista, ettei tarvitse odottaa, että teksti olisi täydellistä yhdeltä istumalta. Määrä korvaa laadun ja tekstiä pystyy muokkaamaan ja hiomaan myöhemmin. Täydellistä hetkeä tai aikaa on turha odottaa.

Siis kirjoita!

Tietoa kirjoittajasta

Petri Lajunen

Olen isä, opettaja ja opiskelija. Intohimojani ovat kirjallisuus ja lukeminen sekä urheilu ja melkein kaikki maan ja taivaan väliltä ja niidenkin tuolla puolen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s