Tuntematon sotilas – kansakunnan terapeutti

Tänään kello 12.00 nähdään Yle Teemalla Edvin Laineen Tuntematon sotilas. Elokuva, joka on saavuttanut ikonisen aseman osana suomalaista itsenäisyyspäivän viettoa. Elokuvaa ei kuitenkaan olisi ilman Väinö Linnan onnistunutta teosta. Mikä on Tuntemattoman sotilaan salaisuus?

”Nyt on kustantajan luo matkalla parikymmentä sellaista miestä, ettei heidän veroistaan joukkoa ole koskaan kavunnut Werner Söderströmin kunnianarvoisia portaita.” Nämä olivat Väinö Linnan saatesanat, kun hän lähetti käsikirjoituksen WSOY:lle ja oikeassa hän oli. Eikä sellaisia ole tainnut niitä portaita kulkea heidän jälkeensäkään.

KUVA: Suomen Filmiteollisuus / Yle

Väinö Linnan oma tarina on merkityksellinen, jotta voi ymmärtää Tuntematonta sotilasta. Hän nousi vaikeista oloista kirjaimellisesti kansakunnan kaapin päälle. Linna oli lukenut ja tunsi hyvin maailmankirjallisuuden. Voi sanoa, että Linna oli Shakespearensa lukenut. Lisäksi Linnan lähipiiriin kuului monia suomalaisia eturivin kirjailijoita. Hän kuului maineikkaiseen Mäkelän talliin, joka oli muodostunut Tampereen kirjastonjohtaja Mikko Mäkelän ympärille. Lisäksi Linna oli kiinnostunut elokuvista ja oli käynyt kaikissa uusissa elokuvissa, joita Tampereella esitettiin, oli ne sitten länkkäreitä tai komediaa.

Linna uhrasi Tuntemattomaan jopa terveytensä. Päivisin hän ahkeroi tehtaalla ja iltaisin ja öisin kirjoitti teostaan. Menestyksen myötä toverit Finlaysonin tehtaalla väittivät, että kirjailija oli pettänyt työväen aatteen.

”Ei hän pettänyt, myöhemmin tuli trilogia Täällä Pohjantähden alla,” sanoo Juhani Laine, joka on tehnyt väitöskirjan Tuntemattomasta sotilaasta vuonna 2015. Täällä Pohjantähden alla-sarjassa Linna palasi sisällissotaan ja sitä edeltäneisiin vaiheisiin ja avasi omaa näkemystään asiaan. Mutta palataan Tuntemattomaan.

Tuntematon sotilas julkaistiin vuonna 1954. Silloin oli kulunut riittävän kauan sodasta, jotta sotaa voitiin tarkastella kriittisesti. Tuntematon ei ollut ainoa vuonna 1954 ilmestynyt sotaromaani. Samana vuonna ilmestyi myös Jussi Talven Ystäviä ja vihollisia, joka kuvasi jatkosodan eri näkökulmasta. Talven teos keskittyi sotaan sivistyneistön näkökulmasta. Tuntematon sotilas taas korosti miehistön kokemusta sodasta. Linnan sotilaiden huumori oli välillä rajuakin eikä äkseeraus maistunut suomalaiselle korpisotilaalle. Tuntematon oli kuin koko kansan terapeutti.

”Tuntematon sotilas on herravihan eepos,” sanoo Juhani Laine.

Tuntematon sotilas sisältää samoja herravihan elementtejä kuin elokuvissa Lentävä kalakukko ja Muhoksen Mimmi, jotka ovat parjattua rillumarei-kulttuuria parhaimmillaan. Rillumarei-kultturi ei kelvannut niin sanotusti paremmalle väelle, mutta kansa tykkäsi. Sama asetelma on Tuntemattomassa sotilaassa, upseeristo vastaan miehistö ja Tuntematon kertoo nimenomaan jälkimmäisestä. Huumori oli sotilaiden tapa käsitellä vaikeita asioita. Se oli keino selvitä ja se toimi terapiana myös sodan jälkeen.

Suomen Filmiteollisuus / Yle

Riitaoja on Tuntemattoman sotilaan sankari

Kun puhutaan Tuntemattomasta sotilaasta, ei voida olla puhumatta alikersantti Antero Rokasta. Rokka on teoksen avainhahmoja. Karrikoitu karjalalainen. Mies, joka sytytti kirjan tuleen, kun vetäisee telttakankaan tieltään ja astuu miehistön eteen ja lukijan eteen. Hän on myös yksi herravihan henkilöitymiä kirjassa. Hän ei suostu teitittelemään eikä pokkuroimaan. Hän on tullut ottamaan Kannaksen takaisin, ei muuta.

Rokan valkokankaalle vangitsi amatöörinäyttelijä Reino Tolvanen ja tämä asetti askeleet sille, miten Rokka nähdään. Viipurilaislähtöinen Tolvanen esitti roolin lailla, joka on jäänyt suomalaisen elokuvan historiaan.

Suomen Filmiteollisuus / Yle

Juhani Laineen lempihahmo Tuntemattomassa sotilaassa on Riitaoja.

”Hänethän on vähän niin kuin sivuutettu ja pidetty pienenä karikatyyrihahmona, mutta hän minun mielestäni kertoo aika paljon sodan olemuksesta,” Laine sanoo.

”Riitaoja kertoo jotain tärkeä sodassa olemisesta ja sotimisesta. Pitää hyvin tarkasti katsoa, mitä hän sanoo tai mitä kertoja sanoo hänestä. Hänellä on se ristiriita, että hän haluaisi paeta ja toisaalta hän haluaisi olla sotilas,” Laine jatkaa.

Kuolemanpelko on koko ajan esillä Tuntemattomassa sotilaassa, vaikka tarinan voi lukea hyvin monella tavalla. Sen voi lukea veijariromaanina suomalaisista jermuista, mutta Linnan taituruutta on se, että kirjan voi lukea hyvin monesta kulmasta ja jokaisella lukukerralla lukijalle aukeaa jotain uutta.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Suomen Filmiteollisuus / Yle

Tietoa kirjoittajasta

Petri Lajunen

Olen isä, opettaja ja opiskelija. Intohimojani ovat kirjallisuus ja lukeminen sekä urheilu ja melkein kaikki maan ja taivaan väliltä ja niidenkin tuolla puolen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s