Lajunen: Pullollinen koronaa

”Uraani halkeaa
Ja tuottaa lamppuun valkeaa
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla…”

Näin lauloi Eppu Normaali vuonna 1980 ydinvoimasta.

”Korona leviää
Jotkut siitä selviää
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla…”

Näin voisi laulaa Eppu Normaali 2020-luvulla.

Suomalaisessa tiedottamisen kulttuurissa on jotain kummallista. Tuntuu, että kriiseistä tiedottaminen on jumittunut jonnekin 1970-luvulle.

Tiesitkö, että yksin Tukholman alueella on yksin 60 korona-tartuntaa? Todennäköisesti tiesit.

Tukholmaan on matkaa hieman vajaat 400 kilometriä.

Ruotsalaiset ovat oikeasti huolissaan koronasta. Siellä korona-tartuntoja on niin paljon, että lieväoireisia ei edes testata, vain hoitohenkilökunta.

Me täällä Suomessa emme tunnu olevan kovin huolissaan. Tartuntatautien asiantuntijakin Pasi Penttinen on sitä mieltä, että eurooppalaiset suhtautuvat tautiin liian lempeästi.

Minä olen sitä mieltä, että suomalaiset suhtautuvat tautiin liian lempeästi. Luin tähän koronaan liittyen Twitteristä, että jonkun mielestä pelko on huono tunne. Myönnän, on kurja, sehän on negatiivinen. Jos hän ei tahdo pelätä, toivottavasti kuitenkin huolehtii edes hygieniastaan.

Opetusministeri Li Andersson kommentoi, että flunssassa ei saa tulla töihin. Saa nähdä, että toimiiko tämä neuvo ahkeriin suomalaisiin.

Me emme tiedä, onko korona vakava, mutta tiedämme sen, että se voi olla. Silti me suomalaiset matkustamme yhä kuten ennenkin, jos vain voimme. Ehkä ei kannattaisi.

Ehkä me emme suhtaudu tähän tarpeeksi vakavasti. Se, jos jokin itseäni harmittaa. Minulla on kaksi pientä lasta ja iäkkäät vanhemmat. Lapseni ovat todennäköisesti turvassa, vanhempani välttämättä ei. Omastakaan puolestani en voi olla varma.

Suomessa THL ja valtiovalta ovat mielestäni suhtautuneet tähän suhteellisen lungisti. Ehkä olisimme voineet olla vähän rajumpia, vaikka jolle kulle saattaa tulla paha mieli. Toivottavasti tämä ei ole suomalainen eläkeratkaisu…

Italia on seis, Kiina on seis, ehkä pian Yhdysvallatkin.

Bill Gates säätiöineen on vuosia tehnyt töitä toistaiseksi nimeämättömän taudin eteen.

”Koronavirus vaikuttaa taudilta, jota olemme pelänneet”, hän on sanonut.

Yhdessä tuttavani lapsen koulussa järjestettiin nyyttärit eilen. Nyyttärit! Olikohan nyyttärieväiden joukossa käsidesi tai saippua?

Onneksi päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy. Tutkimusmatkailija Degermanin kirjajulkkarit peruttiin, koska niin moni yritys ja koululuokka eivät osallistuneet tilaisuuteen viruksen pelossa.

Ai niin. Äiti, sulla on se teatteri perjantaina, peru se!

Tietoa kirjoittajasta

Petri Lajunen

Olen isä, opettaja ja opiskelija. Intohimojani ovat kirjallisuus ja lukeminen sekä urheilu ja melkein kaikki maan ja taivaan väliltä ja niidenkin tuolla puolen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s