Just another day at the office -Jalkapallomaalivahdin työpäivä

René Higuita oli persoona isolla peellä. Samalla hän oli aikaansa edellä pelillä, joka saattoi näyttäytyä aikalaisilleen hyvinkin riskialttiina.

Tänä päivänä hänet muistetaan skorpionipotkusta, jonka hän esitti Wembleyllä Englantia vastaan ja siitä, kun hän menetti pallon rangaistusalueen ulkopuolella Roger Millalle, joka sinetöi Kamerunin etenemisen neljännesvälieriin vuoden 1990 MM-kisoissa.

”Mennään kauas taaksepäin, mutta René Higuitalla oli sama filosofia pelata jalkapalloa kuin Manuel Neuerilla,” sanoo Marko Frantsi. ”Tänä päivänä maalivahdilta vaaditaan proaktiivisuutta. Maalivahdin pitää ymmärtää, miten joukkue puolustaa ja miten joukkue hyökkää. Ennen riitti, että hoidit oman tehtäväsi boksissa.”

Marko Frantsi vastaa HJK:n poikien Akatemian maalivahtivalmennuksesta. Lisäksi hän vastaa HJK:n B-poikien sekä Klubi04:n maalivahdeista ja on mukana myös HJK:n edustuksen valmennuksessa. Frantsilla on erinomainen näkemys siitä, mitä tämän päivän jalkapallomaalivahdilta vaaditaan.

Manuel Neuer toi Brasilian MM-kisoissa vuonna 2014 suuren yleisön tietoisuuteen uudenlaisen tavan pelata jalkapalloa. Korjaan. René Higuita toteutti pelitapaa jo reilut parikymmentä vuotta aiemmin. Eikä Neuer todellakaan ollut ainoa maalivahti, joka osallistui peliin aktiivisesti. Victor Valdés oli ollut Barcelonassa tyylin uranuurtaja. Manuel Neuer vain teki sen paremmin kuin kukaan muu aiemmin.

”Barcelona aloitti pallonhallintapelin, jossa maalivahdin osuus oli todella tärkeä. Siellä nähtiin, että maalivahdin työnkuva on todella monipuolinen eikä se ole pelkästään pallojen torjumista,” sanoo Suomen jalkapallomaajoukkueen eli Huuhkajien maalivahtivalmentaja Antti Niemi.

Maalivahdin työnkuva on viimeisten parin kymmenen vuoden aikana muuttunut hurjasti. Jos maalivahti jättäisi työvoimatoimistoon hakemuksen työttömänä työnhakijana, niin maalivahdit, jotka ilmoittaisivat olevansa vain loistavia torjujia, olisivat pitkäaikaistyöttömiä. Tänä päivänä huippujoukkueen maalivahtihankintaa voidaan verrata auton hankintaan. Välttämättä ei hankinta kalleinta vaan ominaisuuksiltaan joukkueen tarpeisiin sopivin.

”Hyvä esimerkki on se, kun Pep Guardiola meni Manchester Cityyn. Hänen ensimmäisiä liikkeitään oli Joe Hartin korvaaminen Edersonilla. Joe Hart oli muuten loistava maalivahti, mutta hänen jalalla pelaamisensa ei ollut yhtä hyvä kuin Edersonilla,” Niemi sanoo. ”Maalivahti ei ole enää oma juttunsa pelin sisällä vaan maalivahti on suoraan kytköksissä peliin. Maalivahdin pitää pystyä olemaan kuin kenttäpelaaja pelin avaamisvaiheessa.”

Maalivahti Jesse Joronen aloitti uransa uuden vuosituhannen alussa Simpeleellä. Hän on kulkenut pitkän matkan Simpeleeltä Englannin ja Tanskan kautta aina Italiaan Brescian Serie A – joukkueen ykkösmaalivahdiksi. Hän on päässyt myös näkemään lajin muutoksen läheltä.

”Tilan hallitseminen puolustuslinjan takana on ollut minulle luontaista. Olen seikkaillut boksin ulkopuolella ihan pienestä asti. Olen nähnyt loogisena puolustaa puolustuksen selän takana olevaa tilaa. Se on parempi minulle, jos ehdin palloon ennen hyökkääjää,” hän sanoo. ”Juniorisarjoissa meillä ei ollut mikään äärimmäisen taitava joukkue, joten sen sijaan, että olisimme kierrättäneet palloa alakerrassa niin pelasimme perinteisempää riskienhallintaa. Ehkä aktiivisempi peliin osallistuminen tuli mukaan enemmän vuodesta 2009, kun menin Englantiin. Suurin vaikuttaja tämän ymmärtämiseen oli Slaviša Jokanović, kun hän oli Fulhamin valmentaja. Hänellä oli selkeitä malleja maalivahdeille, miten toimia ja hän näki sen tärkeänä osana avauspelaamista ja pallonhallintaa.”

Pitkän tien jalkapallossa kulkeneet jalkapallovalmentaja Juha Malinen ja Niemi kuitenkin näkevät, että vaikka jalalla pelaaminen on tärkeä ja olennainen osa maalivahtipelaamista, niin on puhe maalivahdin potkutekniikasta vähän karannut lapasesta.

”Ammattilaisurallani elin siitä, että olin hyvä torjuja, mutta pelinavaaminen ja jalalla pelaaminen eivät olleet sellaisella tasolla, että niillä pärjättäisiin tämän päivän Valioliigassa,” Niemi sanoo. ”Itselläni vähän särähtää korvaan se, että aina puhutaan vain maalivahdin jalalla pelaamisesta. Maalivahti on kuitenkin ainoa pelaaja, joka saa käsillään pysäyttää pallon.”

Maalivahti on puolustuksen johtaja

Tänä päivänä moni menestyvä joukkue luottaa pelitapaan, jossa maalivahdilla on hyvinkin suuri rooli. Näistä parhaita esimerkkejä ovat jo aiemmin mainittu Barcelona sekä Liverpool.

”Liverpoolin puolustaminen toimii kollektiivina ja he ovat onnistuneet pirun hyvin siinä, että jokainen puolustaja hoitaa oman ruutunsa. Allisson Becker on päässyt tämän takia aika helpolla Liverpoolissa. Hän on hoitanut toki myös oman ruutunsa hyvin,” sanoo Frantsi.

View this post on Instagram

+3 points 🤩🧤 #AB1 #YNWA #UCL #Godisgood

A post shared by Alisson Becker (@alissonbecker) on

Jesse Joronen kertoo, että puolustajien kanssa pyritään sopimaan kummalla jalalla vastustaja päästetään laukomaan, että nämä eivät pääsisi käyttämään vapaasti vahvuuksiaan.

”Pelin aikana ohjaan peliä paljon äänellä ja tsemppaan. Maalivahti näkee pelin kuitenkin paljon paremmin kuin kenttäpelaajat,” hän sanoo. ”Mutta sitä ei saa tehdä kuitenkaan liikaa, että se ei kärsi inflaatiota.”

Joskus joukkueessa on maalivahti, joka on joiltakin ominaisuuksiltaan vajaa. Nämä ongelmat saattavat liittyä kassarin pituuteen tai taitoon avata peliä. Silloin tilanteessa pitää pyrkiä kätkemään maalivahdin heikkouksia kenttäpelaajien avulla. Alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja sekä pitkän leipätyön pääsarjavalmentajana tehnyt Juha Malinen allekirjoittaa, että tänä päivänä menestyvä joukkue tarvitsee taakseen monipuolisen maalivahdin.

”Jos maalivahti ei pysty pelaamaan liberona tai hallitsemaan isoa aluetta, niin pitää miettiä, pystyykö joukkue prässäämään ylhäältä tai pitämään puolustuslinjaa ylhäällä. Koska jos maalivahti ei tähän pysty, ylhäältä prässääminen sisältää ison riskin,” Malinen sanoo.

Jalkapalloa voi pelata monella tavalla. Voi olla, että joku valmentaja peruuttaa bussin 16 metrin rajalle, kun taas toinen luottaa joulukuuseen ja kolmas paineistaa ylhäältä. Näissä vaihtelevissa taktiikoissa ja muodostelmissa maalivahdin rooli avauspelaamisessa voi olla hyvin erilainen.

”Maalivahdin rooli joukkueen pelaamisessa pitää suhteuttaa aina siihen, mikä kulloisellekin joukkueelle sopii parhaiten. Vaikka maalivahti olisi kuinka taitava jalalla, niin se ei tarkoita sitä, että aina pitäisi pelata maalivahdin kautta,” Malinen sanoo.

Moderni maalivahti on räjähtävä

1990-luvulla, kun Oliver Kahn ja Peter Schmeichel olivat tämän sinisen planeetan rangaistusalueilla alfauroksia, olivat ajat erilaisia. Bayern Munchenin Oliver Kahn oli vanttera ja sähäkkä oman alueensa herra ja Peter Schmeichel hallitsi Manchester Unitedin riveissä Old Traffordin rangaistusaluetta isännän ottein vuosikymmenen ajan. Viimeksi mainittu tanskalainen jätti oli lähes satakiloinen. Näiden kahden herrasmiehen ajoista ajat ovat aika paljon muuttuneet.

”Isoin muutos on mielestäni tapahtunut siinä, että maalivahdin pitää edelleen olla vahva, mutta he eivät ole enää ruumiinrakenteeltaan niin raskasrakenteisia ja he ovat kokonaisvaltaisesti urheilullisempia,” sanoo Frantsi. ”Maalivahtien täytyy olla urheilullisempia, että he pystyvät toteuttamaan vaadittavia tekniikoita.”

Lähitorjuntatekniikoita, joihin Frantsi viittaa, on jalkapallomaalivahdeilla kaksi, jotka dominoivat tällä hetkellä. Saksassa on suosiossa blokkipeli, jossa maalivahti pyrkii pysäyttämään vedon. Toinen on italialainen tyyli, jossa kassarit hyökkäävät aggressiivisemmin kohti palloa pyrkien saamaan pelivälineen hallintaansa. Toisin kuin jääkiekossa, jossa maalivahdin torjuminen on hyvinkin teknistä, niin jalkapallossa yhtä oikeaa tapaa torjua palloja ei ole.

jalkapallomaalivahdin lähitorjunta
Kuva: TP North Productions

”Olen itse muuttanut polvivammojen jälkeen torjunta-asentoa ja tapaa, jolla liikun. Aiemmin asetin polveni koko ajan käsittämättömiin riskeihin,” sanoo Joronen. ”Vaihdoin reisipainotteisesta torjunta-asennosta enemmän pakarapainoitteisempaan asentoon. Nostin asentoani ylöspäin ja toin siihen mukaan sellaista tietynlaista hyppelyä. Asennon muutoksen jälkeen minulla meni vuosi, että liikkuminen tuli selkärangasta ja tunsin pääseväni taas hyvin liikkeelle.”

Vaikeimpia maalivahdeille ovat Jorosen mukaan sellaiset laukaukset, jotka lähtevät viiden viiva seitsemän metrin säteellä maalista. Maalivahdin reagointi ja sijoittuminen ovat näissä tilanteissa kaikista hankalimpia.

”Älä kerro hyökkääjille, mutta henkilökohtaisesti kaikkein vaikeimpia minulle ovat läheltä tulevat kovat laukaukset, jotka tulevat aivan jalan juureen,” hän sanoo.

Kun luo katseen nykymaalivahtien pituuteen, niin äkkiväärä voisi kuvitella, että maalivahdin pitää olla pitkä. Liverpoolin Alisson Becker on 1,91m, Manchester Unitedin David de Gea on 1,92m, Bayern Munchenin Manuel Neuer on 1,93m ja Real Madridin Thibaut Courtois on senttiä vaille kaksi metrinen. Pitkiä miehiä kaikki.

”Enemmän ja enemmän mennään siihen suuntaan, että veskarit ovat pitkiä. Lyhyitä maalivahteja löytyy Espanjasta ja PSG:n Keylor Navas,” sanoo Antti Niemi. ”Mutta pääsääntöisesti veskarit ovat pitkiä. Se on ihan loogista, koska mitä pidempi maalivahti on, sitä enemmän hän peittää maalista ja on helpompi torjua palloja. Niin se vain on.”

Myös Suomen maajoukkueen kaikki maalivahdit ovat pitkiä. Jesse Joronen on lähemmäs kaksimetrinen torjuja. Hänellä on vartta kolme senttiä alle kahden metrin. Hän kokee, että pitkästä varresta on hänelle etua.

”Saan enemmän aikaa, koska olen pitkä ja pystyn pelaamaan taaempana tietyissä tilanteissa kuin pienemmät veskat. Saan enemmän reaktioaikaa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että olisin taaempana joka tilanteessa ,” Joronen sanoo. ”Minun ei tarvitse ahnehtia ja hakea reaktiotorjuntaa vaan pystyn luottamaan kokooni. ”

Pituuden lisäksi korostuvat maalivahdin voiman- ja nopeudentuotto-ominaisuudet. Barcelonan maalia vartioiva Marc-André ter Steeger on metrin ja 87 senttiä pitkä, mutta hoitaa leiviskänsä erinomaisesti. Sellaiset maalivahdit, jotka häviävät pituudessa, joutuvat korjaamaan sen muilla ominaisuuksilla. Yhteinen nimittäjä kaikille tämän päivän maalivahdeille on, että he ovat räjähtäviltä ominaisuuksiltaan huomattavasti edellä ennen heitä käyneitä maalivahteja.

”Kaikkein tärkein ominaisuus minulle maalivahtina on, että tunnen kehoni,” sanoo Jesse Joronen. ”Silloin, kun olen telakalla, tunnen ,että kuka tahansa on parempi kuin minä. Sen takia minulle ominaisuuksia tärkeämpää on olla kunnossa.”

Joronen myöntää saaneensa paljon apuja isältään Timo Joroselta, joka on valmentanut menestyksekkäästi urheilijoita hyppylajeissa. Tänä päivänä maalivahdin tonttia hoitaakseen nimenomaan hyppylajeissa tarvittavat ominaisuudet korostuvat maalivahtien harjoittelussa.

”Jos mietimme koko Suomen kuvaa, niin olemme vielä aika lapsen kengissä maalivahtien fyysisen harjoittelun osalta. Suuressa osassa seuroista maalivahdit tekevät samoja harjoituksia kuin kenttäpelaajatkin,” sanoo Niklas Virtanen. Hän vastaa HJK:n fysiikkaharjoittelusta ja sen yhdenmukaisuudesta läpi seuran akatemian.

”Tietty määrä kenttäpelaajilla ja maalivahdeilla on yhteistä harjoittelua. Tiedämme, että jalkapallossa tulee tietyn tyyppisiä suorituksia myös maalivahdeille, mutta maalivahdeilla on omat ominaisuudet, joita he tarvitsevat. Maalivahtien pitää olla erilailla paljon räjähtävämpiä suorituksissaan kuin kenttäpelaajien ja ylävartalon käyttö on täysin erilaista kuin kenttäpelaajilla. Harvoin hyökkääjä tarvitsee niin paljon liikkuvuutta esimerkiksi olkaniveleen kuin maalivahti,” sanoo Virtanen. ”Kentällä, kun pelaajat tekevät nopeusharjoittelua, niin veskarit useasti tekevät samaan aikaan hyppyharjoittelua.”

Plyometrinen harjoittelu on tullut jäädäkseen maalivahtivalmennukseen. Plyometrisella harjoittelulla tarkoitetaan härmäläisittäin loikka- ja hyppyharjoittelua. Jalkapallomaalivahdin loikkaharjoittelu poikkeaa kuitenkin huomattavasti, jos verrataan sitä esimerkiksi lentopalloilijoiden loikkaharjoituksiin. Olosuhteet sekä jalkapallomaalivahdin hypylle ja alastulolle saattavat olla huomattavasti haasteellisemmat jalkapallossa kuin lentopallossa.

”Veskoilla on paljon sitä, että mietitään kumman jalan pitää ponnistaa ja mihin esimerkiksi varpaat on kääntyneinä. Maalivahtien hyppyharjoittelu ei ole sitä, että katsotaan kirjasta, miten hypitään. Pitää ymmärtää, miten maalivahtien pitää hyppiä, että harjoitteet tukevat pallon torjumista.”

HJK:ssa maalivahtien plyometrista harjoittelua pyritään rakentamaan järjestelmällisesti jo nuoresta lähtien.

90 minuutin paine ja rankkarit päälle

Maalivahdin paikka on varmasti se tuulisin, mitä jalkapallossa voi olla. Sen ero, oletko ottelun sankari vai konna, voi olla hiuksenhieno. Mutta siinä on myös paikan taika.

”Olet paljon vartijana, sinulla on todella iso vastuu. Pystyn auttamaan muita ihmisiä olemalla luottamuksen arvoinen,” vastaa Joronen, kun kysyn mikä on parasta tolppien välissä pelaamisessa.

Jalkapallomaalivahdin työ vaatii henkistä kanttia, jota ei monella ole.

”Maalivahtipeli on aika paljon korvien välistä kiinni. Sinulla voi olla kaikki fyysiset ominaisuudet ihan loistavat, mutta jos sinulla ei ole halua syödä palloja niin voi olla, että homma ei vaan toimi,” sanoo Joronen.

”Peli kestää 90 minuuttia ja se on aika pitkä aika. Vaarallisinta, mitä voi tehdä, on puolen tunnin kohdalla alkaa miettiä, että tämähän menee itsestään,” sanoo Niemi. ”Jos alat pilkkoo hyvää tekemistä maalissa niin on siinä ihan selkeä logiikka. Se tulee siitä, että keskityt ja havainnoit ja teet oikeita juttuja ennen kuin torjut.”

Pallon edessä oleminen vaatii keskittymistä ja henkistä kanttia. Samanlaisella katujätkämäisyydellä, jota jääkiekossa nähdään, ei kuitenkaan välttämättä pärjätä viheriöillä. Jalkapallomaalivahtien heimoon kuuluvat vaikuttavat olevan rauhallisempia kautta linjan ja enemmän osa joukkuetta.

”Maalivahtina oleminen vaatii aika kovaa luonnetta. Se ei kuitenkaa saa mennä oman edun tavoitteluksi vaan joukkueen edun pitää mennä oman edun edelle,” sanoo Frantsi.

Jesse Joronen Ateenassa marraskuussa 2019 Suomen kohdatessa Kreikan.
Kuva: Jussi Eskola

Jesse Joronen ei koe, että jalkapallomaalivahdin on syytä tieten tahtoen etsiä ja ruokkia itselleen flow-tilaa. Hän näkee tärkeämmäksi rakentaa oman rutiinitason niin korkeaksi, että se kantaa jokaisen pelin.

”Lähestyn peliä pragmaattisesti joukkueen etu edellä. Haluan olla luotettava joka ilta, en vain silloin, kun ylitän itseni,” sanoo Joronen.

Maalivahdin henkistä kanttia ei mitata varmasti missään muissa tilanteissa niin paljon kuin rangaistuslaukauskisoissa. Jorosella on näyttöjä suuremmissa karkeloissa hyvin suoritetuista rankkarikisoista. Vuonna 2018 syksyllä, kun Joronen pelasi FC Kööpenhaminassa, hän piti maalinsa puhtaana 210 minuuttia ja loisti ratkaisevassa rangaistuslaukauskisassa.

”Rankkarikisat ovat erinomaisen kivoja ja tykkään niistä todella paljon. Se on yksi vastaan yksi tilanne. Pelaajan pitäisi joka kerta siltä etäisyydeltä pystyä laittamaan pallo sisään. Ihan vaan sen takia, että maalivahti ei ehdi reagoida,” sanoo Joronen. ”Siinä kuitenkin tulee se psykologinen puoli. Pelaaja miettii, että tietääkö veskari, että tykkään toisesta kulmasta enemmän, millainen olo pelaajalla on, onko satanut ynnä muuta. Kaikki asiat tulevat peliin ja se on mielestäni todella mielenkiintoista.”

Tämä on se hetki, kun muuten erittäin rauhallinen Joronen selkeästi innostuu haastattelun aikana. Kysymykseen, saako Joronen psyykattua laukojaan epävarmuutta, Joronen vastaa:

”Saan.”

Mutta miten, se jääköön Jorosen ja kulloisenkin laukojan väliseksi salaisuudeksi.

Kuva: TP North Productions

Piditkö jutusta? Sitten varmasti pitäisit myös näistä:

Maalivahdit – jääkiekon yksinäiset

Monilajisuus – urheilun pitäisi innostumista ja onnistumista

Katsaus jääkiekon harjoitteluun

Petri Lajunen allekirjoitus

Tietoa kirjoittajasta

Petri Lajunen

Olen isä, opettaja ja opiskelija. Intohimojani ovat kirjallisuus ja lukeminen sekä urheilu ja melkein kaikki maan ja taivaan väliltä ja niidenkin tuolla puolen.

Yksi ajatus artikkelista “Just another day at the office -Jalkapallomaalivahdin työpäivä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s