Johanna Vuoksenmaan tekstit syntyvät ”Mitä jos-maassa”

Johanna Vuoksenmaan kirja Pimeät tunnit kertoo vuodesta 1977, jolloin Suomea riepotteli sähkölakko. Vuoksemaan esikoisromaani ilmestyi sopivasti keskellä meneillään olevaa koronakriisiä. Ennen esikoisromaania Johanna Vuoksenmaa on käsikirjoittanut muun muassa tv-sarjat Klikkaa mua ja Ex-Onnelliset  ja elokuvat Nousukausi ja 21 tapaa pilata avioliitto

Johanna Vuoksenmaa Pimeät tunnit Paivaperho.com

Vuoksenmaa on tullut tunnetuksi erityisesti käsikirjoittajana ja ohjaajana. Proosan kirjoittamisen Vuoksenmaa kokee helpompana kuin elokuvien tai televisiosarjojen käsikirjoittamisen.

“Proosan kirjoittamisessa ja käsikirjoittamisessa on paljon eroavaisuuksia. Kaikkia henkilön ajatuksia ei tarvitse kertoa toiminnan kautta, vaan pääsee suoraa kanavaa pitkin henkilöiden tuntemuksiin ja ajatuksiin. Se luonnollisesti muuttaa käsikirjoittamisen tulokulmaa,” hän sanoo. “Sanat ovat ihmeellisen väkeviä. Pystyn muutamalla sanalla rakentamaan talon, mutta on eri asia löytää täydellinen kuvauspaikka, hankkia kuvausluvat, maksaa vuokra ja tapetoida seinät. Sanat ovat ihan mahtavia ekonomisia pikku pakkauksia, joilla voidaan rakentaa maailmoja.”

Kirjoittaminen ja lukeminen ovat olleet läsnä hänen elämässään aina. Vuoksenmaa on lukenut ja kirjoittanut aivan pienestä tytöstä asti.

“Minulle on ihan pienenä luettu paljon ja minä olen oppinut lukemaan varhain. Heti, kun olen oppinut lukemaan ja kirjoittamaan, niin olen alkanut käyttämään sitä itseilmaisun välineenä,” Vuoksenmaa sanoo. “Minulta on jo ennen kouluikää olemassa runotuotantoa ja näytelmiä.”

Vaikka lukeminen ja kirjoittaminen ovat olleet jossain muodossa mukana hänen elämässään aina, hän ei ole aktiivisesti hakeutunut kohti kirjoittamista. Hän kuvailee uravalintaansa ikään kuin ajautumisena.

”Minähän aloitin kuvataiteen parissa,” hän sanoo. ” Kuvataiteen puolella havahduin siihen, että tavoitin teoksillani kovin vähän ja melko homogeenista yleisöä. Teen näitä juttuja kommunikoidakseni ja tahdon tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön.”

Vuoksenmaa ei aikasemmasta urastaan huolimatta tunnustaudu erityisen visuaaliseksi ihmiseksi. Hänelle kaikki ihmisen aistit ovat tärkeitä.

” Jos esimerkiksi seuraat Ex-Onnellisia niin voit huomata, että henkilöhahmot haistelevat ja kuulostlevat asioita yllättävän paljon,” hän naurahtaa.

Vuoksenmaa kirjoittaa ammatikseen, mutta hän ei tee juurikaan tilaustöitä. Hän on siinä mielessä vanhan liiton taiteilija, että hän kirjoittaa kirjoittamisen ”pakosta”.

”Herätyskello on kirjailijan paras insipiraation lähde,” on Mika Waltari sanonut. Vuoksenmaa allekirjoittaa tämän. Välillä pakko motivoi häntä parhaiten kirjoittamaan ja hän sopiikin tuottajansa Riina Hyytiän kanssa määräpäivän, jolloin tekstin pitää olla valmista, jos sille ei muuten ole asetettu aikarajaa.

Aiheet teksteihin Vuoksenmaa löytää ympärillään olevasta elämästä. Ne saattavat olla joku kohtaus tai konteksti, jolla hän alkaa leikitellä mielessään.

”Ei minulla mitkään antennit ole tietoisesti ylhäällä,” hän sanoo. ”Mutta ajattelen usein, että mitä jos siinä kävisikin näin, mitä sitten tapahtuisi.” 

Petri Lajunen allekirjoitus

Tietoa kirjoittajasta

Petri Lajunen

Olen isä, opettaja ja opiskelija. Intohimojani ovat kirjallisuus ja lukeminen sekä urheilu ja melkein kaikki maan ja taivaan väliltä ja niidenkin tuolla puolen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s