Lajunen: Kriisiviestintää äitienpäiväorganisaatioihin

Tämä kevät on kuljettu kriisistä kriisiin. Ensin tuli korona-kriisi, siitä seurasi talouskriisi ja ollaan tässä koettu Sofia Belorfin ja Niko Ranta-ahon parisuhdekriisikin. Kahteen ensimmäiseen syyllinen on koronan mokoma, joka on luonteeltaan huikentelevainen. Jälkimmäisessä huikentelevaisuuteen taitaa syyllisiä olla ihmiset, eikä koronaa voi syyttää laisinkaan.

Aiemmin kirjoitin siitä, kuinka olen kehittänyt oman kuplani, jossa en seuraa uutisia. Tämä kupla on viime aikoina sanonut iloisesti poks. Olen päässyt kärsimään taas uutisähkystä. Pohdiskelin mielessäni, että onko media hoitanut tehtävänsä moitteettomasti. Kaikki uutisvirta on ollut täynnä uutisia koronasta. Minua on alkanut ahdistaa ja ärsyttämäänkin. Kysyin Jyväskylän yliopiston journalistiikan apulaisprofessori Turo Uskalilta, mitä mieltä hän on median toiminnasta.

”Uutismedian tehtävänä on välittää uutta ja merkityksellistä tietoa kansalaisille. Etenkin kriisiaikoina uutismedian merkitys korostuu. Televisiouutisten, TV:n erikoislähetysten sekä ajankohtaiskeskustelujen merkitys luotettavan tiedon välityksessä kasvaa. Mielestäni suomalainen uutismedia ei ole Covid-19 pandemian uutioinnissaan lietsonut missään vaiheessa paniikkia, vaan journalistien työ on koko ajan perustunut faktapohjaiseen tietoon,” kuului vastaus.

Media on hoitanut hommansa mallikkaasti. Sen sijaan THL:n ja muiden virkamiesten toiminta on ollut vähän niin ja näin. Jotenkin on olo, että tietoa tulee hirvittävät määrät, mutta virkamiehet eivät sano mitään ja kun lopulta sanovat, niin mutisevat vallan omituisia. Aluksi koronan ei pitänyt tulla tänne Pohjolan perukoille lainkaan, vaan tuli sittenkin. Laumasuojaa ei kuulemma haeta, mutta toimet viittaavat siihen.

Ihmekös tuo, että vaimoni on ollut viime aikoina valmis asettelemaan foliohattua päähäni. Minulla on ollut vahva tunne siitä, että minulle ei kerrota kaikkea. Enkä muuten ole ainoa. Muidenkin suomalaisten luottamus päättäjiin sekä viranomaisiin heikkeni huhtikuussa, uutisoi Uutissuomalainen. Olisiko annos avoimuutta ollut paikallaan? Soitin kriisiviestinnän asiantuntija Katleena Kortesuolle ja kysyin asiasta:

”Suomessa on ollut selkeästi johtajuusvaje. Selkeämpää olisi ollut, jos hallitus olisi ottanut vastuun päätöksistä. Hallitus olisi voinut esittää THL:n luvut ja kertoa, mihin pohjautuen päätökset ovat tehty. Kenelläkään ei olisi ollut nokan koputtamista. Nyt on menty THL:n asiantuntijoiden selän taakse,” hän vastasi. ”THL ja ministeriöt eivät ole olleet myöskään valmiita myöntämään virheitään. Koronan ei pitänyt tulla Suomeen, sitten tuli. Maskeja ei tarvitse käyttää, vaikka tutkimukset selvästi viittaisivat tähän.”

Ripaus avoimuutta olisi paikallaan. Tähän olisivat olleet tyytyväisiä niin media kuin tavallinen Matti Meikäläinenkin. Koripallossa nostetaan käsi ylös virheen merkiksi.

Näin äitienpäivän kynnyksellä en malttanut olla kysymättä Korteensuolta neuvoja, mikäli jollekulle olisi käynyt niin hassusti, että äitienpäivälahjan hankinta olisi unohtunut. Edes rautainen kriisiviestinnän ammattilainen ei keksi ratkaisua, miten viestiä tämän kaltaisessa kriisissä.

”Mutta ei hätää. Vielä ehtii ostaa, vaikka lahjakortin ja tulostaa sen,” hän keksii.

Hyvää äitienpäivää kaikille henkilöille, jotka tunnustautuvat äideiksi.

Petri Lajunen allekirjoitus

Tietoa kirjoittajasta

Petri Lajunen

Olen isä, opettaja ja opiskelija. Intohimojani ovat kirjallisuus ja lukeminen sekä urheilu ja melkein kaikki maan ja taivaan väliltä ja niidenkin tuolla puolen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s